Zachęcamy Państwa do zapoznania się z zasadami, które są brane pod uwagę przy komponowaniu posiłków dla naszych Przedszkolaków. Poniżej możecie również Państwo zapoznać się z listą alergenów.

LISTA ALERGENÓW

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr

1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach

żywności.

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) i produkty pochodne

Skorupiaki i produkty pochodne

Jajka i produkty pochodne

Ryby i produkty pochodne

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

Soja i produkty pochodne

Mleko i produkty pochodne

Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie i produkty pochodne

Seler i produkty pochodne

Gorczyca i produkty pochodne

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Dwutlenek siarki i siarczyny

Łubin i produkty pochodne

Mięczaki i produkty pochodne

 

DIETY W PRZEDSZKOLU

Dla dzieci z alergią pokarmową i nietolerancją niektórych produktów spożywczych, przygotowujemy posiłki takie same lecz z artykułów spożywczych, które są dozwolone w ich dietach. Robimy to indywidualnie pod każdą z diet      z uwzględnieniem zaświadczeń i oświadczeń rodzica.