Zachęcamy Państwa do zapoznania się z zasadami, które są brane pod uwagę przy komponowaniu posiłków dla naszych Przedszkolaków. Poniżej możecie również Państwo zapoznać się z listą alergenów.
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr
1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach
żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) i produkty pochodne
Skorupiaki i produkty pochodne
Jajka i produkty pochodne
Ryby i produkty pochodne
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
Soja i produkty pochodne
Mleko i produkty pochodne
Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie i produkty pochodne
Seler i produkty pochodne
Gorczyca i produkty pochodne
Nasiona sezamu i produkty pochodne
Dwutlenek siarki i siarczyny
Łubin i produkty pochodne
Mięczaki i produkty pochodne
DIETY W PRZEDSZKOLU
Dla dzieci z alergią pokarmową i nietolerancją niektórych produktów spożywczych, przygotowujemy posiłki takie same lecz z artykułów spożywczych, które są dozwolone w ich dietach. Robimy to indywidualnie pod każdą z diet z uwzględnieniem zaświadczeń i oświadczeń rodzica.